Vardagen i östra Nyland upplevs som trygg

I mars fick invånarna i östra Nyland svara på en enkät om säkerhet. Enligt enkätens resultat upplevs vardagen i Nyland fortsättningsvis som trygg, även om den världspolitiska situationen väcker debatt.

Enkäten genomfördes senaste gång på våren 2014. Jämfört med tidigare har den upplevda tryggheten minskat en aning. Av dem som svarade på enkäten år 2014 (n=522) upplevde 86 % sig trygg eller ganska trygg. Av dem som svarade i år (n=935) kände 82 % på samma sätt. Det allmänna trafikbeteendet upplevs som den största säkerhetsrisken.

De egna möjligheterna att påverka upplevs däremot att ha blivit bättre. År 2014 upplevde 58 % av dem som svarade att hade möjlighet att själva påverka den upplevda säkerheten mycket eller ganska mycket; nu var andelen 63 %. Av responsen framgår att enkäten väckt tankar om den egna insatsen för säkerhet i vardagen. Många var nöjda när de såg att de egna svaren reflekterade ett tryggt liv.

Aktivt grepp om vardagen

De fritt formulerade svaren berättade om ett aktivt grepp om det egna livet och om insatser för att främja trygghetskänslan i den närmaste kretsen.   Invånarna berättade om sina små vardagsgärningar, såsom att sanda den egna gården eller husbolagets gård, att kontrollera batterierna i brandvarnare eller att använda elapparater på ett tryggt sätt. Beredskap nämndes som en viktig faktor, likaså en öppen debatt och delning av kunskap i den närmaste kretsen och i sociala media.  Samhörighet, att lära känna dem som bor i omgivningen, att föregå med gott exempel samt att vägleda barn och unga upplevdes också att bidra till trygghet i vardagen.

Också det egna lugna trafikbeteendet ansågs öka tryggheten i vardagen. Att köra enligt hastighetsbegränsningar, att iaktta trafikregler och att ta hänsyn till de andra väganvändarna nämndes också som goda sätt att främja säkerheten i den egna miljön.

Tankar om invandring

Även den världspolitiska situationen och invandringen väckte tankar.  I svaren uttrycktes oro som anknyter till mottagningscentraler och invandring. Enligt Östra Finlands polisinrättning har de östnyländska mottagningscentralerna inte med sin verksamhet gett anledning till oro.

– Mottagningscentralerna i Borgå och Lovisa har varit lugna ställen. De har inte sysselsatt polisen med larm eller förundersökningar. Till och med den vanliga skolan sysselsätter polisen mera, berättar kriminalkommissarie och sekreterare för Östra Nylands säkerhetsgrupp Leif Malmberg.

Också rasismen, som blivit allt öppnare, orsakar otrygghet. Å andra sidan strävar många efter att förbättra den upplevda tryggheten genom att själv motsätta sig rasism och hatprat.

– Rasism och hatprat förekommer i synnerhet i sociala media, och fenomenet är beklagligt. Det handlar om känslouttryck som inte lett till egentlig aktion. Myndigheterna följer upp och analyserar skriverierna i sociala media och i hela landet, berättar Malmberg.

Svararna deltar i säkerhetsarbetet

Enkäten är en del av områdets gemensamma säkerhetsprogram, som styr samarbetet mellan aktörerna i området för främjande av säkerhet i vardagen. Säkerhetsprogrammet för östra Nyland utarbetades i samarbete mellan Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå, Pukkila och Sibbo samt polisinrättningen och räddningsverket i Östra Nyland.

Enkäten var riktad till invånare i Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå och Sibbo. Enkäten besvarades antingen elektroniskt eller på pappersblanketter bl.a. på hemkommunens bibliotek, bokbussar och hälsovårdscentraler. Säkerhetsenkäten i östra Nyland gjordes för att samla in uppgifter om invånarnas upplevda säkerhet och om utvecklingsbehov till stöd för den lokala säkerhetsplaneringen.

Säkerhetsenkäten i östra Nyland Resultat 2016 SV

Tilläggsinformation

chef för social- och familjetjänster Maria Andersson, puh. 040 510 9932, maria.andersson@porvoo.fi

kriminalkommissarie Leif Malmberg, Polisinrättningen i Östra Nyland, leif.malmberg@poliisi.fi

Tilläggsinformation om kommunernas resultat

Askola: direktör för äldrearbete Hannu Leino, tfn. 0400 841 150, hannu.leino@askola.fi

Borgå: planerare Meiju Mäkinen, tfn. 040 4899 870, meiju.makinen@porvoo.fi

Lappträsk: kommunsekreterare Susanne Sjöblom, tfn. 019 510 8631, susanne.sjoblom@lapinjarvi.fi

Lovisa: servicechef, service för barn och ungdom Jaana Iivonen, tfn. 0440 555 471, jaana.iivonen@loviisa.fi

Mörskom: förvaltningsdirektör Camilla Söderström, tfn. 040 746 0626, camilla.soderstrom@myrskyla.fi

Sibbo: servicedirektör, tjänster för barn, ungdomar och familjer Bodil Grön, tfn. 040 1914 559, bodil.gron@sipoo.fi

Facebookrss