Ny brobyggare mellan riksdagen och byarna

Riksdagen inrättade 18.4 ett nätverk för byaverksamhet på initiativ av Katja Hänninen (Vf). Från regeringspartiet Centern var Antti Rantakangas och Juha Pylväs med. Även representanter från socialdemokraterna, de gröna och kristdemokraterna var närvarande vid det instiftande mötet. Gruppen får officiell status och eget regelverk.

Nätverket för byaverksamheten ger röst åt Finlands 4 200 byar genom informationsutbytet mellan riksdagen och de lokala utvecklarna, samt genom en livligare dialog. I regeringsprogrammet lovar man att underlätta för organisationsarbetet och frivilligverksamheten, vilket förutsätter utvecklandet av gemensamma arbetsformer.

– Även mer erfarna riksdagsledamöter överraskades av våra diskussioner om byaverksamhetens omfattande inverkan. Det är frågan om att påverka hela Finlands nätverk och aktörer, vilket man inte kommer att tänka på i vardagen, påpekar Esa Aunola som är verksamhetsledare/byaombud för Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry.

– Hälften av finländarna bor på landsbygden. Enligt många undersökningar skulle hälften av barnfamiljerna vilja bo på landsbygden, medan 400 000 stadsbor skulle vilja flytta till landsbygden. Vår uppgift är att främja borttagandet av hindren för deras drömmar, beskriver Byaverksamhet i Finland rf:s ordförande Petri Rinne.

Byaverksamhet i Finland rf är den mest heltäckande landsbygdsorganisationen på riksplanet. I Finland finns det 3 124 byaföreningar och 890 byaråd, vilka tillsammans med många andra föreningar förverkligar byarnas utveckling.  Det finns ungefär en halv miljon människor som är med i byaverksamhet på bya-, kommun-, region-, landskaps-, riks- och EU-nivå, samt ännu mer internationellt.  För byarnas gemensammas bästa görs ca 4,5 miljoner talkotimmar per år.

Regionförvaltningsreformen öppnar nya möjligheter för byaverksamheten.

– Tredje sektorn kommer att vara en betydelsefull samarbetskumpan för kommunerna. I enlighet med vårt program för vi nu en mer realistisk, målinriktad och därför en mer framgångsrik arbetsfördelning och fruktbart samarbete mellan nationella aktörer och statsmakten, säger Rinne.

Riksdagsledamot Katja Hänninen valdes till ordförande för byaverksamhetsnätverket och byaombud Esa Aunola till dess sekreterare. Nätverket samlas nästa gång redan den 23 maj.

Mer info:

Byaverksamhet i Finland rf, ordförande Petri Rinne, 040 555 3232, petri.rinne@kylatoiminta.fi

Riksdagen, riksdagsledamot Katja Hänninen, 09 432 3132, katja.hanninen@eduskunta.fi

Facebookrss